EN DEL AV:

BDX

MEDLEM AV:

Däteam

Däckproffset

"D�CK F�R STORA OCH SM�"

Däck till alla

Självklart säljer och monterar vi på Däckproffset alla typer av däck - från de minsta dimensionerna till jättelika entreprenaddäck.

alladack1


ATT TÄNKA PÅ

Sommardäck

Det finns flera tekniska krav för däck på personbil. Däck ska bland annat vara E-märkta, S-märkta och följa bestämmelser om belastningsförmåga och hastighetskapacitet. Här kan du läsa mer om vad som gäller. Sommardäck brukar slitas fortare än vinterdäck eftersom sommardäckssäsongen är längre än vintern. Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet slits under 1,6 mm. Den 15 april är sista dagen för byte till sommardäck.

Även den som kör på odubbade vinterdäck rekommenderas av Transportstyrelsen att byta till sommardäck under sommarhalvåret, eftersom vinterdäck i regel ger längre bromssträcka och sämre grepp på sommarvägar.

 

Vinterdäck

Det viktigaste när det gäller vinterdäck är att byta i god tid. Rätt vad det är slår halkan till. Odubbade vinterdäck kan du montera innan 1 Oktober. Dubbade får du vänta till efter 1 oktober med, om det inte blivit vinterväglag tidigare. Hur tidigt du bör byta beror givetvis på var i landet du bor. Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning

 

Lufttryck

Om du kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck minskar du däckens livslängd med upp till 20 procent. Än värre, är däcktrycket bara 70 procent av det rekommenderade värdet, är risken stor att däckets livslängd halveras. Dessutom kan en bil med för lågt lufttryck bli svårhanterlig i en undanmanöver samtidigt som bränsleförbrukningen skjuter i höjden.

Kolla lufttrycket regelbundet och minst var fjortonde dag. Detta ska göras när däcken är kalla. Vilket ringtryck du ska ha kan du få besked om hos Däckproffset, i bilens instruktionsbok eller kanske t o m på insidan av tanklocket. Eller också låter du oss fylla dina däck med nitrogen!

 

Balansering

Låt Däckproffset balansera hjulen när du byter från sommar- till vinterdäck eller tvärtom. Däck med obalans slits snabbare men det påverkar även bilens styrsystem och fjädring. För att inte tala om hur komforten och trivseln bakom ratten påverkas!

 

Förvaring

Värme och ultraviolett ljus är däckens fiender. Förvara däcken mörkt och under +25°C, helst under +15°Cför ökad livslängd. Undvik även allt för fuktiga miljöer, eller platser där däcken utsätts för olja, smörj- och lösningsmedel. Undvik utrymmen med elutrustning som genererar ozon. Belasta inte däcken under förvaring så att de utsätts för spänningar, press eller vridningar.

 

Hjulinställning

Är en mycket exakt mätning och justering av hjulvinklarna på din bil. Man gör en inställning först och främst för att undvika snabbslitage på däck men också för att få en mer trafiksäker bil. Vid en korrekt utförd hjulinställning kommer dina däck att få en betydligt längre livslängd, din bil kommer att kännas mer lätthanterlig och framförallt kommer dina bränslekostnader att sjunka vilket har en positiv inverkan på miljön. Vi rekommenderar att en hjulinställning utförs minst en gång om året eller efter 2000 mil. En korrekt hjulinställning bidrar även till minskade däck- och bränslekostnader.


Dela


KONTAKT:


Telefon: 0920-175 47
Gunnar 070-6017547
Jour: 0920-175 46
E-post: [email protected]

Postadress:
Box 854
971 26 Luleå

Besöksadress:
Besiktningsvägen 11
973 45 Luleå

ÖPPETTIDER:

 

Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.00-11.45